Product toegevoegd aan jouw offerte. Ga naar de offerte pagina om jouw offerte aan te vragen, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.
Een vuistregel is dat driemaal in de tien jaar de oogst zo goed bevonden wordt en na proeverijen de wijn er zo uitspringt ten opzichte van andere jaren dat het jaar door de IVDP (Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto) tot vintage portjaar verklaard wordt. Ieder porthuis is vrij, om ook in niet benoemde vintage jaren Port aan te bieden aan de IVDP om te laten testen. Wanneer deze aan strenge kwalificaties voldoet kan het zijn dat dit porthuis voor deze wijn ook het label vintage port mag gebruiken. Veelal gaat het hier om een zogenaamde Single Quinta Vintage Port.
De vintage ports worden maximaal 3 jaar in eikenhouten vaten bewaard. Ze worden dan zodanig gebotteld dat ze verder op de fles kunnen rijpen en depot vormen in de fles. Het etiket van een vintage port moet altijd het oogstjaar en het jaar van botteling vermelden. Een groot 'probleem' van vintage Port, het vlaggenschip van Porto, is zijn imago van bewaarwijn. Veel liefhebbers realiseren zich niet dat de wijnen ook best jong kunnen worden gedronken. De huidige/nieuwe vintage ports is nu op jonge leeftijd veel toegankelijker dan twintig jaar geleden. Dit komt door betere keldertechnieken en doordat de druiven geoogst worden als ze een betere fysiologische rijpheid hebben.
Het is een vergissing om te denken dat ze stroef zouden moeten zijn om ze lang te kunnen bewaren. Toch prefaleren wij de vintage ports van 20 jaar en ouder. Bij oude vintage port is niet alleen de port oud maar ook de kurk. Wij adviseren bij port ouder dan 20 jaar de porttang te gebruiken, de kurk kan door de ouderdom kapotgaan als deze met de normale kurkentrekker wordt geopend. De bewaarcapaciteit hangt af van het niveau van tannine, zuur en de concentratie van de wijnen.