DE DRUIVEN

De Douro is de regio in de hele wereld met meer druivenvariëteiten die worden gebruikt voor de productie van stille wijn en Port, meer dan honderd druivenrassen, allemaal goedgekeurd door het Port Wine Institute.

Tegenwoordig is de neiging van de recente plantages vooral gericht op vijf rode druivenrassen (Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinto Cão en Tinta Roriz) en vijf witte druivenvariëteiten (Malvasia Fina, Gouveio, Viosinho, Códega en Malvasia Rei) , beide gebruikt voor de vinificatie van Port en stille wijn.  

Er zijn 29 druivenvariëteiten "aanbevolen" in de wetgeving, deze 29 druivenvariëteiten zijn verdeeld in twee groepen, de eerste moet worden gebruikt op ten minste 60% van de wijn (mengsel van verschillende druivenrassen) de druiven in de tweede groep moeten worden gebruikt voor maximaal 40%.


Eindelijk een derde groep waarvan de druivenvariëteiten kunnen worden toegevoegd aan de vorige groepen, "toegestane" druivenrassen ... een paar tientallen, die allemaal gecombineerd gemakkelijk tot honderd kunnen reiken.

De kenmerken van de belangrijkste gebruikte rode druifvariëteiten: