2020
Het seizoen 2020 zal worden gekenmerkt door zijn extreem lage opbrengsten die rechtstreeks het gevolg zijn van de klimatologische omstandigheden van het jaar. De extreme omstandigheden van 2020 hebben overeenkomsten met de Oogst van 2009 en 1820, waar de suikerniveaus buitengewoon hoge niveaus bereikten.

Na drie opeenvolgende jaren van benedengemiddelde regenval tijdens de rustperiode, zagen november en december 2019 aanzienlijke regenval, waardoor de grondreserves werden aangevuld. De rest van de rustperiode was droog en warm, met hoge minimumtemperaturen die resulteerden in de vroegste knopuitbarsting in 18 jaar, in Pinhão op 3 maart.

Al vroeg in het groeiseizoen werd duidelijk dat de zeer lage knopvruchtbaarheid zou resulteren in een jaar met lage productie. Met minder trossen per wijnstok bleef de hoop op een uitgebalanceerd groeiseizoen met een redelijke productie bestaan. De groeiperiode van vier maanden (maart tot juni) bleef warm en met regelmatige regenval in maart en april zorgden we voor voldoende waterreserves om de rest van het seizoen het hoofd te bieden. Deze regelmatige regenval vereiste echter een aanhoudende bestrijding van valse meeldauw (april en mei) en echte meeldauw (mei en juni).

De eerste tekenen van bloei in de A-klasse wijngaarden werden op 4 mei geregistreerd, wat de geavanceerde ontwikkeling van de wijnstokken bevestigt. Toen, op 22 juni, was er een abrupte verandering in het weer, en de volgende dag bereikten de maximumtemperaturen 40,75ºC en daalde de relatieve vochtigheid tot 13%. Dit veroorzaakte zonnebrand bij de meer blootgestelde bessen en trossen, en een verdere daling van de reeds verwachte lage opbrengsten.

Veraison (is het groeistadium waarin de druiven beginnen te rijpen en te verkleuren) vond plaats vroeg in juli, in wat zou worden geregistreerd als de heetste juli sinds 1931, toen de metingen begonnen. De gemiddelde temperatuur voor juli was 28,19º C vergeleken met het gemiddelde voor 2005-2019 van 24,7º C

Augustus was milder (-0,5ºC onder het gemiddelde) en midden augustus waren de wijnranken opmerkelijk goed geconserveerd. De lage opbrengsten in combinatie met de goede waterreserves uit de winter en het voorjaar leidden tot een snelle rijping. Medio augustus regende het 21 mm, wat verder bijdroeg aan de rijping, en eind augustus was er een zichtbare verandering in de conservering van de druiven.



Meest bekeken producten