Porthuis
Taylor's
Taylor's Sentinels Vintage Port 2022
Taylor’s Port is trots om de release van zijn nieuwe Taylor’s Sentinels Vintage Port aan te kondigen, een unieke blend gemaakt van wijnen geproduceerd op Taylor’s historische landgoederen in en rond de Pinhão-vallei. Deze centrale regio van de Douro-vallei is een van de historisch meest belangrijke gebieden voor Portwijn en staat sinds het begin van de Porthandel bekend als de bron van de beste Ports.
De vier landgoederen—Terra Feita, Junco, Casa Nova en Eira Velha—liggen allemaal binnen de oorspronkelijke afbakening van 1756 en kregen de status van feitoria, de hoogste classificatie voor Portwijngaarden. De naam Sentinels is geïnspireerd door de granieten pilaren, bekend als “marcos de feitoria”, die waken langs de afbakeningslijn die de gebieden van de hoogste kwaliteit Port scheidt. Hier zijn veel van Taylor’s landgoederen gelegen. In totaal werden er tussen 1758 en 1761 335 stenen palen geplaatst om dit prestigieuze gebied te markeren.
Elk van deze historische landgoederen biedt unieke kenmerken in termen van hoogte, oriëntatie, blootstelling aan zon en wind, en de mix van druivensoorten. Ondanks hun individualiteit delen ze een onderscheidende 'Pinhão-vallei'-stijl—rijk, diep en krachtig fruitig—wat zorgt voor een harmonieuze blend, terwijl elk afzonderlijk bijdraagt aan de complexiteit en het aroma van de wijn.
Vinificatie
Na een intensieve inweekperiode komt de vergisting verder op gang. Als ongeveer 8% alcohol is bereikt, wordt het proces gestopt door toevoeging van wijnalcohol, waarna de wijn bijna 2 jaar rust op houten vaten. Verder rijping vindt plaats op de fles.
Druiven
Touriga Francesa, Tinta Roriz, Touriga Nacional, Tinta Amarela, Tinta Barroca en Tinta Cão
Geur & Smaak
Diep paars met een zwarte kern en een smalle paarse rand. Een explosie van krachtige bosvruchten, overladen met een rijke laag van zwarte bes, donkere pruimen en kersen die uit het glas springen. De aroma's van bosvruchten zijn doordrenkt met subtiele tonen van donkere kersen, hints van cistusroos, een vleugje munt en prachtig geparfumeerde rozenblaadjes. Het fruit is elegant en ingetogen, waarbij het de kracht en energie van de wijn verhult. In de mond toont de wijn een ongelooflijke frisheid, zuiverheid van fruit en een aantrekkelijke slankheid, met een hint van lavendel en kruidige aroma's. Scherp gedefinieerde bessen zoals damastpruimen, pruimen en zwarte kersen blijven opbouwen tot in de zeer lange afdronk.
Serveersuggestie
Serveer op 16 graden Celsius met walnoten, blauwaderkaas en andere rijk smakende kazen zijn uitstekende begeleiders van Vintage Port; gedroogde vruchten zoals abrikozen of vijgen passen ook goed. Of geniet simpelweg van de rijke en complexe smaken van de wijn op zichzelf, geserveerd in een royaal glas en met goed gezelschap.