Veel mensen delen de portexpediteuren in twee groepen in; Engelse en Portugese handelaars. Het is daarom misschien een verrassing dat er ook Spaanse (Osborne), Duitse (Burmester) en zelfs Nederlandse (Niepoort) en Noorse handelaars in Porto zitten. Wiese & Krohn, dat port verkoopt onder de naam Porto Krohn, is van oorsprong Noors.
Een typisch Portugees gerecht is bacalhau, gedroogde gezouten kabeljauw, dat op duizend en een manieren wordt klaargemaakt en gegeten. Kabeljauw wordt echter niet in Portugal gevangen en moet worden geïmporteerd uit landen rond de Noordzee. Theodor Wiese en Dankert Krohn zaten in de vishandel; ze voorzagen Portugal van kabeljauw en namen op de terugweg port mee. Zo ontstond in 1865 hun port handel. In 1910 trad de Portugees Edmundo Carneiro toe tot het bedrijf. Twaalf jaar later werd hij partner en kocht hij meer dan de helft van de aandelen van het bedrijf. Het Noorse bedrijf werd daardoor Portugees, maar behield zijn Noorse naam. Van werken in de portindustrie wordt je oud, zo lijkt het, want Edmundo’s zoon Fernando nam de leiding over in 1936 en ging pas min of meer met pensioen in 1986. Nu zwaaien Fernando’s zoon José en zijn dochter Iolanda de scepter in het bedrijf. Twee vrouwen, Iolanda Carneiro en Marie José Aguiar, houden toezicht op de vinificatie, een bijzonderheid in de portwereld.
Wiese & Krohn verbouwt nog maar kort zijn eigen druiven; in 1989 kocht het bedrijf de eersteklas wijngaard Quinta do Retiro Novo. Deze kleine wijngaard ligt vlakbij Bom Retiro, maar heeft geen enkele connectie met deze beroemde buurman. De gebouwen op het terrein zijn goed te zien vanaf de weg naar de Torto-vallei. Tetiro Novo voorziet het bedrijf van negentig pijpen (550 liter, per pijp) port per jaar, ongeveer 5 procent van de totale productie. De rest wordt gekocht van andere boeren, die meestal al tientallen jaren aan Krohn leveren. Een deel van de druiven wordt verwerkt op Retiro Novo, maar het grootste deel wordt gekocht in de vorm van wijn. Iets meer dan de helft van de wijn wordt gemaakt door middel van autovinificatie, maar remontagem wordt steeds belangrijker. De wijnen rijpen in Vila Nova de Gaia, maar ze smaken naar karamel, met als wijnen die in de Douro zijn gerijpt.
Krohn is altijd al gespecialiseerd in oudere tawny’s, die een zeer goede naam hebben. Tijdens proeverijen is gebleken dat de vintage-wijnen licht, vroegrijp maar elegant zijn. De tawny’s, zowel de colheita’s als die met leeftijdsaanduiding, zijn bijzonder olieachtig, zacht en kleverig. Over het algemeen zijn de wijnen van Krohn opvallend en niet ‘portachtig’, waardoor ze vaak voor verrassingen zorgen.